5 nasvetov za učinkovito učenje za izpite

Nazaj na Prispevki

5 nasvetov za učinkovito učenje za izpite

Čas branja: 2 minuti

Vsi smo se kdaj znašli pred goro gradiva in nismo vedeli niti kje začeti. Marsikdaj se kar slepo zaletimo v branje prve strani prve knjige, ne da bi sploh imeli pregled nad obsegom izpita in s tem zapravljamo dragoceni čas, fokus in energijo. Zate smo pripravili 5 koristnih napotkov za učinkovito učenje za izpite, da boš maksimiziral/a  svojo učno uspešnost in skrajšal/a čas učenja.

1. Preglej gradivo in loči pomembno od nepomembnega

Prva stvar, ki jo naredi za svoje učinkovito učenje, je da s ptičje perspektive pregledaš vse gradivo, ki ga imaš pred sabo. Na list papirja si zapiši, katera snov bo v izpitu, nato pa poišči poglavja v vsaki knjigi, ki snov razlagajo in dopiši strani, na katerih najdeš gradivo. Izloči vse knjige in zapiske, ki jih ne potrebuješ.

2. Sestavi časovni plan učenja

Ko imaš pregled vsebine izpita, glede na pomembnost opredeli, koliko časa rabiš za to, da usvojiš posamezen sklop. Predvideni čas dopiši na list z načrtom, potem pa odpri svoj koledar in si označi termine, ki jih boš namenil/a za učinkovito učenje posameznega sklopa.

3. Učinkovito učenje pomeni izvleči bistvo (ne zgubljaj se v detajlih)

Preden začneš brati, sprejmi odločitev, da boš izvlekel_la le čisto bistvo. Pri prvem branju gradivo na hitro preleti in to bistvo izpiši. Ne poskušaj razumeti vseh detajlov, ampak se fokusiraj na pomen in uporabno vrednost prebranega. Nariši miselni vzorec ključnih tem, ki sestavljajo učno snov. Gradivo nato še večkrat preleti in vsakič sproti dodaj par novih stvari na miselni vzorec. Pred dnevom izpita nameni blok časa zgolj ponavljanju naučenega iz miselnega vzorca.

4. Odstrani vse moteče dejavnike

Med učenjem naj bo tvoja miza prazna, na steno, ki jo gledaš, pa si nalepi plan učenja, da lahko v vsakem trenutku vidiš, kje znotraj plana se nahajaš. Telefon naj bo med učenjem v drugi sobi in v tihem načinu, prav tako se z ljudmi okoli sebe dogovori za spoštovanje tvojega učnega miru. Če ti želijo nekaj povedati, naj to počaka do konca tvojega učnega termina, prav tako tudi za ta čas odmisli vse ostalo (opravke, ki ti pridejo na misel, zapiši na post-it listek za kasneje in nato vrni fokus na gradivo pred sabo).

5. Poskrbi za telo

Hidracija je izjemnega pomena med učenjem, prav tako pa si na 45 minut dela vzemi 5 minut pavze. Pavza naj bo namenjena temu, da sprostiš misli tako, da zadihaš svež zrak, uporabiš wc in si privoščiš kozarec vode in sadje, prav tako pa se pretegni in razmigaj telo, da zaženeš cirkulacijo. Z mislimi ostani pri tem, da se sproščaš za še bolj efektivno delo v naslednjem bloku.

Zaključek

Če si želiš izvedeti več informacij za učinkovito učenje in pomnjenje prebranega gradiva ter še efektivneje izkoristiti čas, ki ga nameniš učenju, se nam pridruži na delavnici 15.5.2019 na Šmartinski 106. (Povezava spodaj)

Se počutiš družabno? Za 5 nasvetov za osvajanje klikni tukaj.

Nazaj na Prispevki