Obnovljena računalniška oprema za šole

Nazaj na Prispevki

Obnovljena računalniška oprema za šole

V mesecu oktobru poteka evropski teden programiranja.

Do 23. oktobra bodo različne ustanove in organizacije organizirale različne dogodke in tečaje programiranja za mlade in mlade po srcu. Letošnji teden programiranja poteka pod geslom Digitalne veščine za digitalno družbo. Z različnimi aktivnostmi želijo opozoriti na pomen digitalnega opismenjevanja otrok in odraslih za razvoj današnje družbe. Letos želijo učencem in dijakom na vseh slovenskih šolah želijo zagotoviti vsaj eno učno uro, na kateri bodo lahko spoznali programerske veščine.

Super! Podpiram tovrstne dejavnost. Otrokom in odraslim tako ponujajo možnosti, da spoznajo uporabo računalnika dlje od pošiljanja elektronskih sporočil, brskanja po netu, igranja igric in ustvarjanja neskončnih dokumentov, ki jih potrebujemo v okviru službe.

Računalniki so danes sestavni del izobraževanja.

Šolajočim nudijo možnost za učenje, pripravo predstavitvenih gradiv, dostop do podrobnejših informacij… Na drugi strani pa učiteljem omogočajo celovite priprave in izvedbe učne snovi na interaktiven način ter seveda opravljanje vseh administrativnih nalog, s katerimi se iz leto v leto več srečujejo. Pred nekaj dnevi sem imela priliko podrobneje pregledati v računalniško učilnico na eni od slovenskih šol. Sama učilnica je sicer polna računalniške opreme, ki pa je praviloma že tako zastarela in dotrajana, da vsa pohvala tistim, ki jo še ohranjajo pri življenju. Po besedah ravnateljice se nič bolje ne godi učiteljem, ki se srečujejo z naprednimi programi na zastareli tehnologiji.

Zamenjava računalniške opreme je veliko finančno breme, ki ga šole praviloma ne zmorejo same izpeljati.

Zato so praviloma prepuščeni javnim razpisom s strani državnih in lokalnih sofinancerjev, in v kolikor imajo srečo morebitnim donacijam s strani slovenskih podjetij. Računalniška tehnologija se nenehno razvija. Hitrost sprememb je pogosto tako hitra, da se skoraj zdi, da to, kar je bilo včeraj novo, je danes že staro. Tehnološki napredek je tako eden glavnih razlogov, zakaj se podjetja odločajo za predčasno zamenjavo računalnikov.

Edina pomanjkljivost za zamenjavo starega z novim je, kaj storiti opremo, ki sicer ne ustreza razvojno usmerjenim podjetjem, zagotovo pa bi še veliko let bila primerna za potrebe šol.

TIP&TAP so. p. vzpostavlja skupaj z gospodarstvom celovit koncept obnove in servisiranja rabljenih računalnikov, ki bi tudi izobraževalnim ustanovam dostop do cenovno ugodne računalniške opreme. S tovrstnim nakupom šole za razumno in sprejemljivo ceno dobijo kvaliteten in zmogljiv računalnik z naloženim licenčnim operacijskim sistemom Windows, ki omogoča posodobitve in izboljšane funkcije, hkrati pa zagotavlja možnost za nadgradnjo v prihodnosti. Seveda pa ni zanemarljiva tudi eno letna garancija, ki šolam nudi zagotovilo, da je obnovljena računalniška oprema strokovno obnovljena.

Nazaj na Prispevki