INTERVJU Z NATAŠO PROGAR: TOP TRENUTKI NA TOP ŠTUDENTU

Nazaj na Prispevki

INTERVJU Z NATAŠO PROGAR: TOP TRENUTKI NA TOP ŠTUDENTU

Tokrat smo se v poglobljenem intervjuju pogovarjali z Natašo Progar, izvajalko neformalnih izobraževalnih vsebin Top Študent, mednarodno trenerko mladih, coachinjo, mentorico in voditeljico LIVE TŠ oddaj.  Zaupala nam je kakšni so bili začetki Top Študenta, kaj je naš cilj in kam jo, osebno, pelje pot sedaj. Spodaj si preberi več. 

Kdaj se je začela TOP ŠTUDENT zgodba in zakaj? 

Decembra 2018 sva se z Barbaro Čufer (moja mentorica) prvič sestali in sva si izmenjali ideje kakšno zgodbo si želiva ustvariti za mlade in mlade po srcu. Vedno je bilo v ospredju vizija podati mladim znanje, ki ga ne dobijo v šoli, takrat sva rekli temu, znanje za še lepšo prihodnost prihodnjih generacij. Osebno se je v meni ta vzgib po podpori mladim generacijam vzbudil tekom 7-letnega dela na mladinskem področju, saj sem preko raznoraznih aktivnostih, ki sem jih organizirala za mlade, velikokrat želela kreirati več uporabnih vsebin, preko katerih mladi sami odkrivajo kdo so, kaj si želijo in zakaj si to želijo ter seveda kako do tega priti. Enostavno povedano, mladim predajam sporočilo, da v sebi nosijo vse potrebno za uspeh na kateremkoli področju…

“WHY” TopŠtudent:

Odkrivanje avtentičnosti v sebi in sprejetje le-te včasih ni lahka pot, saj živimo znotraj miselnih programov, ki jih pridobimo tekom našega odraščanja. Pri sebi opredeljujemo kaj je mogoče in kaj ni, si postavljamo ovire, še preden se spravimo v akcijo in naše ideje že takoj v startu blokiramo in jim ne dovolimo, da začnejo sploh zoreti! Zato smo na TopŠtudentu bili povsem enotni, da je temelj za spremembo- naša miselnost.

Ko odpravimo te miselne blokade in prepričanja, takrat nastane prostor za kreacijo naših srčnih želja in se od tistega trenutka dalje začne spreminjati življenje na boljše! Noben svetovno uveljavljen govorec ne postane čez noč svetovno znan”, zato je potrebno imeti v mislih, da je t.i trening naše miselnosti dolgotrajen proces! To je tisto, ko rečejo ljudje “ful delam na sebi”, ampak v pogovoru začutiš, da je v bistvu šla oseba samo površinsko čez določen proces, vendar misli, da je že vse predelala. 

Mladi se na TopŠtudentu počutijo spremenjene, angažirane in pooblaščene, ravno zato, ker dejansko ustvarimo varen prostor v katerem spustijo svoje miselne blokade, začnejo kreirati svoje srčne želje, s pogumom začno zreti v svet in si dovolijo zasijati z vsem svojim bitjem. Sploh na TopŠtudent več-dnevnih aktivnostih se dogajajo velike transformacije in v veliko veselje mi je potem gledati mlade in mlade po srcu kako pogumno stopajo na svojo pot, ki pa je pot k avtentični verziji sebe. Če odgovorim na kratko, TopŠtudent-ov “zakaj “je, ker je skrajni čas za spremembo v učnih procesih v katerih se mladi ne počutijo spodbujene pri odkrivanju svojih potencialov in niti nimajo znotraj sistema dovolj podpore za uresničevanje le-teh.

Kakšna je bila začetna vizija Top Študenta?

Vizija od vsega začetka je: oblikovanje največje platforme neformalnega izobraževanja, ki bo omogočila mladim in mladim po srcu dodatno izobraževanje  in se bo dolgoročno primerjala z vsemi ostalimi že obstoječimi referenčnimi portal in platformami.

Kot vodja projekta si se sigurno soočala z različnimi preizkušnjami (kariernimi, osebnimi). Bi lahko katero izpostavila in jo opisala? 

Prvi tak izziv je bil kako ideje vseh v ekipi združiti v lično strukturo po KISS tehniki (“keep it simple and short”) za na spletno stran, da bo torej napisano v uporabniku razumljivem jeziku!:) TopŠtudent je pred dvema letoma začel iz čiste “nule”, bila je samo ideja! Od začetka do sedaj se je veliko spremenilo, tudi nekaj članov ekipe se je zamenjalo in je bilo potrebno ponovno vzpostaviti prioritete in strukturo. Kdaj sem delala več od “običajnega” 8-urnega delovnika, ampak tudi te podaljšane delovnike ali pa nočne izmene, ko sem kreirala programe za TŠ , ne bi zamenjala za “normalen” delovnik v kakšnem drugem podjetju, ker vem pri sebi, da to kar počnem, počnem s srcem in ni lepšega občutka kot to. Preizkušenj je bilo še veliko, takrat so se mi zdele res ogromno, vendar sedaj pa sem pripravljena na še večje. Bring IT on …

Začetki snemanja oddaj. Se spomniš prve oddaje in kako si se počutila? Na čem se ti zdi, da si morala najbolj delati, da lahko zdaj spelješ oddajo na tak suveren način, kot jo?

Prvi pogovor “v živo” sva izvedli z Barbaro Čufer in nanj sem se pripravila tako, da sem napisala 4 strani dolg scenarij. To mi je sedaj tako smešno, ker sebe vidim kako sem 3 ure pisala ta scenarij, potem med samim pogovorom pa niti enkrat nisem pogledala nanj. Od takrat naprej nisem več pisala scenarijev, samo oporne točke si napišem in to je to…Bila sem pa res živčna in za moje pojme čisto premalo pripravljena..

Tekom oddaj sem si vedno bolj začela zaupati. Saj poznate rek: “Vaja dela mojstra in mojster dela vajo!” 🙂

Bistveno za moj razvoj, da sem postala tako suverena so bile spodbudne besede s strani moje ekipe in pa iskrene povratne informacije! Do sebe sem bila pa tako kritična na začetku, da sem marsikdaj padla v “dramo”, ampak na srečo me moja ekipa sprejema točno takšno kot sem in me v mojih »izpadih« kaj hitro pomiri. Razumem pa sedaj moje sodelavke, ki ravno tako vodijo pogovore v živo čez kakšen proces gredo, ker sem bila jaz na začetku ista… Kdaj pa še vseeno preverim, če sem bila tudi jaz “taka”, pa mi pogled Barbare pove vse.

Kaj pa kakšne smešne anekdote. Z gosti / udeleženci delavnic?

Na takšne anekdote danes pomislim res z velikim nasmeškom na obrazu, morda prav v tisti situaciji, pa niso bile tako smešne. Kdaj nam je tehnologija  malo ponagajala, pa se iz “neznanega” pogovora nisem mogla povezati z gostom in sem potem pogovor/monolog izpeljala kar sama. Ko smo prvič oddajali iz studia smo računalnik tako obremenili, da sem slišala od gostje mogoče le besedo ali dve v njenem 5 minutnem govoru, pa sem še vseeno ujela bistvo govora in sem lahko pogovor izpeljala na način, da gostja sploh ni vedela, da imamo tehnične težave, pa tudi gledalci niso vedeli, da je prišlo do kakršnihkoli težav. Po 15-tih minutah pa je naš računalnik še vseeno rekel “stop” pogovoru in smo morali prekiniti oddajanje. V takšnih situacijah sem na srečo ohranila mirno kri in sem potem še vseeno izpeljala čudovit pogovor z gostjo, sicer na “star” način, pa vendar…. Enkrat si je gostja “narobe” zabeležila datum pogovora in sem bila že na poti, da jo poberem na lokaciji, nakar mi je rekla, da sploh ni v Sloveniji in je nemogoče, da izpeljeva pogovor v tistem dnevu, ker nima internetne povezave.

Ja, velikokrat sem se znašla v situaciji, ko sem morala odreagirati hitro in brez nepotrebne drame!

Spomnim se prve delavnice, ki sva z Barbaro izpeljali v eni izmed organizacij v Sloveniji, ko sva ugotovili pri točki “kaj bi danes radi izvedeli”, da udeleženci sploh niso vedeli na katero delavnico so prišli, saj so jim mentorji zapovedali, da morajo priti. 

 

“Po začetni fazi te neugodne situacije sva program popolnoma prilagodili njihovim potrebam in tako uspešno izpeljali program delavnice, ki pa je bil ustvarjen tekom procesa. Ker so bili na koncu udeleženci zelo zadovoljni, je bil tudi naročnik.”

Kam pa pot pelje Natašo zdaj?

Trenutno kreiram svojo tržno nišo, kaj točno to je, pa naj še ostane skrivnost. Zaenkrat je celoten koncept še v povojih, vendar bo pripravljen do decembra. V sebi sem začutila, tudi tekom delovanja na TŠ, da je prišel čas za moje lastne kreacije in samostojno pot. Res mi je bilo težko prepustiti vodenje naprej, ker še vseeno s TŠ sem osebnostno in karierno rasla in sem bila pri kreaciji prisotna praktično v čisto vsakem koraku. Ker močno verjamem v Maruško Padar, da ima res ogromen potencial za vodenje TopŠtudent-a, sem v sebi bolj pomirjena, da je vodenje prešlo res v prave roke. Na njeni poti ji bom nudila vso potrebno podporo, da bomo skupaj še naprej uresničevali vizijo TopŠtudent-a.

Od TŠ se ne poslavljam, da kdo ne bo tako razumel. Svoje poslanstvo sem našla v vlogi trenerke, zato bom še naprej vodila izobraževanja za mlade in mlade po srcu. Poleg vodenja izobraževanj pa prihaja povsem nova in prenovljena oblika mojih torkovih oddaj, Lajf je lep, preko katerih bom uresničevala mojo srčno željo. Vabljeni k ogledu, začnemo 8.12 ob 19.30 na Sacret Life platformi.

Nazaj na Prispevki