VESELIM SE NOVEGA IZZIVA

Nazaj na Prispevki

VESELIM SE NOVEGA IZZIVA

Kaj bi rekli, da je razlika med tistimi bolj uspešnimi in manj uspešnimi ljudmi? Ste se kdaj vprašali, kako prenašate in sprejemate izzive. Ko se vam zgodi kakšna slaba stvar, na osebnem ali kariernem področju. Ko so na vaši poti do cilja postavljene ovire. Jih preskočite? Ustavite že, ko jih zagledate ali začutite na daleč? Se jih ustrašite? Se sprašujete, če je ves ta trud sploh vreden? Mogoče bi se morali raje ustaviti, premisliti zakaj je pred vas izziv sploh postavljen in kaj boste iz izkušnje pridobili.

Velikokrat slišimo stavek, da nobena stvar, ki je pomembna, ni lahka oziroma lahko dosegljiva. To je po eni strani res. Po drugi strani pa je problem točno to, da imamo to v mislih. Ne pravim, da bi morali sami sebi govoriti, da nam bo lahko in jemati vse, kot pravijo, z levo roko. Še posebno, če nam nekaj veliko pomeni. Vendar lahko vsako ‘težko’ preizkušnjo ali pot, sami sebi olajšamo že s tem, če pogledamo iz druge perspektive, kot smo po navadi navajeni. Bodimo realni, večino časa sami sebi otežujemo stvari. ”Ta teden bo težek”, ”veliko stresa me še čaka”, ”to res ne bo lahko”,… itd. S tem avtomatično sami sebe pripravimo, da bo res tako in točno tako se bomo počutili. Teden bo težek, stresa bo vedno več, čisto nič nam ne bo lahko.

Če se zavedamo, da nam bo življenje prinašalo izzive in da tega ne bo nikoli dovolj, zakaj tega preprosto ne sprejmemo? Če vemo, da bodo izzivi in porazi pred nas postavljeni tudi takrat, ko bomo dosegli zastavljen cilj, ker si bomo znova in znova postavljali nove. Tako majhne kot večje. Torej, kako sprejeti preizkušnjo in jo celo obrniti v svoj prid. Poglejmo si na primeru. Spomnite se, kdaj ste nazadnje imeli določen cilj, ki ste ga kasneje tudi dosegli. Ne berite naprej, dokler nimate dogodka v mislih. Potem pa pomislite, kateri izziv je bil postavljen pred vas. Tako tak, ki je bil odvisen od drugih, kot tak, ki se je pojavil v vaših mislih, kar tako. Ja, na te izzive pozabimo. Ko se moramo boriti s svojimi strahovi, zaupanjem vase in čustvi, ki nas prevzemajo. Ste pomislili, zakaj se je moralo to zgoditi iz pozitivnega vidika, ali na način, da vas je izziv blokiral in spravil v slabo voljo? Kaj bi se zgodilo, če bi v tistem trenutku pomislili kaj boste iz tega pridobili in kako lahko situacijo obrnete v svoj prid. Kot sem prej omenila, ste očitno cilj v vsakem primeru dosegli, torej ste sami sebi otežili situacijo.

Ena izmed lastnosti ljudi, ki uspejo je, da izzive in preizkušnje sprejmejo. Ne vidijo jih kot nekaj, kar jih bo zaustavilo na poti do cilja. Premagujejo jih hitreje in učinkoviteje. Ne zato, ker bi bila njihova pot lažja, ampak ker so njihove misli nastavljene tako, da iščejo dobro v vsaki ”slabi” situaciji. Večina nas vidi samo končni izdelek. Skoraj nihče se ne vpraša, koliko dela je bilo potrebnega v ozadju. Ne samo dela, ki je vidno in otipljivo, ampak koliko je oseba vložila na mentalnem in osebnem področju. Najbolj uspešni ljudje na svetu, ki to tudi dolgotrajno ohranjajo, so zelo mentalno močni. V to pa tudi zelo veliko vlagajo. Zato bom zaključila z mislijo: najprej od znotraj, šele nato vse ostalo, kar je zunaj.

Do naslednjič, MP

 

” BE THE KIND OF PERSON WHO DARES TO FACE LIFE’S CHALLENGES AND OVERCOME THEM, RATHER THAN DODGING THEM. ” (Roy T. Bennett)

Nazaj na Prispevki