SPUSTIMO VESELJE V SVOJE ŽIVLJENJE

Nazaj na Prispevki

SPUSTIMO VESELJE V SVOJE ŽIVLJENJE

Vsi si želimo več veselja v svojem življenju. Skoraj nihče ni zadovoljen s količino, ki jo prejema. Tako, kot nismo zadovoljni s količino denarja, ki ga služimo, z medsebojnimi odnosi, sami s seboj. Vedno iščemo več, nikoli nam ni dovolj. Ne najdemo več veselja v malenkostih. Se še spomnite otroških let? Kako vas je vsaka malenkost razveselila. Zato velikokrat slišimo, da bi morali obdržati otroka v sebi. Ne zato, ker naj bi ostali ”otročji”, ampak ker otroci v vsem najdejo razlog za veselje. Za njih je vse čarovnija. Kdaj ste si nazadnje dovolili, da bi se tako počutili, kar tako, brez posebnega razloga?

Tudi sama sem se vprašala in se še vedno sprašujem, zakaj je tako. Starejši kot smo, več skrbi in obveznosti imamo. Dogodki in stvari, ki so nam prej prinašali zadovoljstvo, so nam postali samoumevni. Potrebujemo vedno več, več in še več. Tudi, ko dosežemo svoj cilj, že iščemo novega. S tem ni nič narobe. Narobe je to, da zaradi tega vmes, med doseganjem ciljev, pozabimo živeti. Na primer ko jemo, pozabimo dejansko začutiti okus hrane in si za tiste tri obroke na dan vzeti čas. Ne samo, da se usedemo, ampak, da si dejansko vzamemo čas, da uživamo, ko se hrana dotakne naših brbončic. Ko se zjutraj ali zvečer tuširamo, hitimo, razmišljamo o naslednjih obveznostih, ki nas čakajo. Zakaj se ne bi tistih deset minut ustavili in se osredotočili na svoje dihanje. Na vodo, ki teče po naši koži, na vonj gela za prhanje, ki smo ga izbrali. Vozimo se v službo, iz službe, po opravkih ali kar tako na okoli. Večino časa se nam mudi, pritožujemo se nad vozniki pred ali za nami, ki prav tako hitijo. Spomnimo se, kako smo se kot otroci veselili, da se gremo stuširat. To nam je predstavljalo zabavo. Pa to, ko smo prvič zaužili hrano, ki nam je bila res všeč. Kar sline so se nam cedile še parkrat kasneje, ko smo jo okusili. Potem, pa je ta občutek počasi izginil. Ali, ko smo dobili svojo, novo, težko prigarano vozniško izkaznico. Kakšno veselje smo čutili in kako radi smo vozili. To so le tri izmed stotine stvari, ki se jih lahko spomnim – in verjamem, da se jih brez težave lahko tudi vi.

Ko smo celo življenje navajeni na nek način razmišljanja in delovanja v različnih situacijah, je sprememba težka. Nikjer ne pravim in niti pomislila nisem, da bi bilo to lahko. Da lahko iz danes na jutri naredite spremembo. Vse, kar je v življenju pomembno, ni nikoli lahko. Nobena pot, ki ima pomen in pravi cilj, ni lahka. Tako tudi to, da boste našli zadovoljstvo in veselje v malenkostih, ne bo prišlo samo od sebe. Občutek, ko sami pri sebi opazimo razliko, nas žene, da bi se tako počutili vedno več časa. Rezultat je čudovit. Zato sami sebe poslušajte. Kaj je res tisto, kar vas razveseli. Naj bo na začetku cilj, da vsaj trikrat na dan pomislite, če pa je slučajno nastopila situacija, v kateri bi lahko bolj uživali in se bolj veselili. Počasi, ali pa celo hitreje kot mislite, o tem ne boste potrebovali več premišljevati. Prišlo bo samo od sebe in razveselili se boste dejstva, da vam je zjutraj uspelo speči skoraj popolna jajca na oko. In dan boste začeli tako, kot se spodobi.

 

”LET YOUR JOY BE IN YOUR JOURNEY, NOT IN SOME DISTANT GOAL.” (Tim Cook)

Nazaj na Prispevki