DELAM ZATO, DA SEM PLAČAN, ALI SEM PLAČAN ZATO, KER DELAM?

Nazaj na Prispevki

DELAM ZATO, DA SEM PLAČAN, ALI SEM PLAČAN ZATO, KER DELAM?

Srečo imam, da sem bila rojena v družini, kjer sta me starša vzgajala na način, da moram biti v življenju srečna in da je to najpomembnejša stvar. Ne koliko denarja bom zaslužila, ne to, kaj si mislijo drugi, kaj šele to, da bi delala nekaj samo zato, ker je to najlažja pot. Da moram početi to, kar me veseli in če se mi zdi, da moram narediti spremembo, jo pač naredim. Življenje je moje in od nikogar drugega. Življenje je vaše in od NIKOGAR drugega. Vi boste na koncu dneva, tedna, mesca, leta… živeli s svojimi občutki in izkušnjami. 

 

”DELAJ TO, V KAR VERJAMEŠ, IN VERJEMI V TO, KAR POČNEŠ. VSE DRUGO JE TRATENJE ENERGIJE IN ČASA.” (Nisargadatta)

Velikokrat se spozabimo, če delamo samo zato, da služimo denar, ali je denar zaslužen, ker delamo nekaj, kar sami želimo. Najlepše je, ko nekdo razlaga o svojem delu, in ob tem uživa. Ali pa je vsaj na pravi poti do svojega cilja. Avtomatično postane delo, ki ga opravljamo dobro opravljeno, hitreje se učimo in razvijamo. Največja težava po navadi nastane takrat, ko imamo občutek, da ni več prostora za razvoj. Ko smo se naučili vsega, ko nimamo več izzivov in nam je vse tako domače, da nam postane dolgčas. Potem pa še ta občutek cone udobja. Ko vemo, da bi se verjetno zgodilo nekaj čudovitega, če bi stopili ven in sledili občutku. Ampak, če imamo plačo, ki nam pokriva stroške in smo na delavnem mestu vsega navajeni, zakaj bi to spreminjali? Pa vam je to res dovolj močen razlog, da nekaj počnete? Naša delavna mesta so tista, v katerih preživimo največ časa. Živimo pa le enkrat. Zakaj bi počela nekaj pri čemer izgubljam čas in me ne polni, veseli in pri čemer ne čutim razvoja?

Vem pa, da je zelo pomembna tudi atmosfera, ki jo občutimo na delavnem mestu. Kakšne odnose imamo s sodelavci, podrejenimi in nadrejenimi. Možno je, da bi isto delo v drugem ambientu opravljali z večjim veseljem in zagonom. Zato je potrebno res razmisliti – nam ni všeč delo, ki ga opravljamo, ali energija in odnosi, ki jih imamo med seboj. Glede na naravo človeka, bi moral vsak vsaj petkrat v življenju zamenjati delavno okolje ali vrsto dela. Vsaj večina. Zato vas spodbujam, da premislite o tem, če delate to, kar vas veseli? Čutite, da ste na pravi poti? Če je odgovor ne, naredite spremembo. Počutili se boste izgubljeno in zmedeno, ampak poleg tega zelo pogumno in ponosno. Verjemite vase, da vam bo uspelo vse, kar si boste zadali –  to bo vaša pot do sreče in uspeha.

Nazaj na Prispevki