UČENJE JE LAHKO VESELJE

Nazaj na Prispevki

UČENJE JE LAHKO VESELJE

Velikokrat, ko omenimo učenje, pomislimo na osnovnošolske in srednješolske dni, ter tiste, ki smo jih preživeli v klopeh na višjih in visokih šolah. Je pa tako, da se učimo čez celotno življenje, tako v službah kot v osebnem življenju. Ko nas v nekaj silijo, takoj dobimo odpor in stvar, ki jo moramo narediti, nima več tako pozitivnega pridiha. Vzame nam tudi veliko več časa, kot če bi se sprostili in to počeli z veseljem. Če vas zanimajo nasveti, kako to doseči, berite naprej.

VZEMITE SI DOVOLJ ČASA

Za vsako učenje je potreben določen čas, ki ga moramo planirati že v naprej, da bo uspešno. Poleg samega učenja, so pomembne pavze, ki jih porabimo za prijatelje, družino, sproščanje, šport, torej vse, kar nas z mislimi odpelje stran od obveznosti. Drugače je glava polna, nič več ne gre vanjo in je učenje vedno težje. Tudi, ko gre za izpitno obdobje, ali pa če se nam zelo mudi, lahko najdemo tistih trideset minut časa v dnevu, ko se zamotimo s čim drugim. Ne boste verjeli, kako zelo lahko to pomaga. Če vas skrbi, da vam nekaj ne bi uspelo dovolj hitro, si poskusite organizirati čas – točno koliko časa boste porabili za določeno poglavje, vaje in ostalo. S tem boste bolj mirni, da imate plan, katerega se lahko držite, vseeno pa ne porabite vse ure v dnevu samo z mislijo na učenje.

ZAKAJ TO SPLOH POČNEM?

Poskusite najti razlog, zakaj se učite v prvem planu. Je to zato, ker si želite izboljšati kakšen nov jezik, spretnost ali pa potrebujete nova znanja za boljšo službo? Tudi, če ste še v obdobju rednega izobraževanja, verjetno to počnete z razlogom. Ko imamo pred sabo cilj, je takoj lažje. Seveda pridejo trenutki, ko razmišljamo, zakaj smo se sploh to spravili delat in iščemo bližnjice, kako priti do cilja, da se ne bomo tako mučili. Vsi imamo take občutke, to ni nič slabega. Takrat ugotovimo, koliko nam dejansko nekaj pomeni, če to počnemo le ker moramo, ali zadaj tiči milijon razlogov in pol.

Kdaj težava lahko tiči tudi tam, ko ugotovimo, da se kakšne vsebine učimo čisto brez kakršnekoli veze, pravimo. Takrat je najbolje razmisliti o tem, kako le-te, ki nas ne zanimajo, spremeniti v zabavo. Vse je v načinu razmišljanja. Če bomo sami sebe še bolj prepričevali, da je vse skupaj kar nekaj, potem tako tudi bo. Če se tri ure osredotočamo le na to, kar nam ni všeč, bomo po teh treh urah tako utrujeni, da ne bo energije niti za tisto, kar nam je v bistvu pri srcu.

SPREMENITE STARE NAVADE UČENJA

Ne moramo pričakovati drugačnega izida, če počnemo iste stvari. Želimo si boljši odnos s partnerjem, pa ne spremenimo komunikacije. Želimo se bolje počutiti v svoji koži, pa ne športamo, spimo še vedno premalo, jemo kar se nam zazdi. Želimo več denarja, ostanemo pa v isti službi, ker nam je tam najbolj udobno.

Enako je pri učenju. Mislimo, da nam bo pa tokrat lažje in bolj zabavno, počnemo pa isto stvar, kot vsakič do zdaj. Tako ne gre. Vsak mora zase najti način učenja, ki bo zanj najbolj efektiven in ne tako zelo mučen. Premislite, kaj vam najbolj pomaga. Da veliko berete, si ponavljate na glas, delate s kom v paru ali skupini, mogoče celo to, ob katerih urah v dnevu se učite. Poiščite nove navade in načine učenja, ki bodo odgovarjale VAM. Potem pa veselo na delo in srečno! 

Nazaj na Prispevki