5 nasvetov, kako učinkovito spakirati za potovanje

Nazaj na Prispevki

5 nasvetov, kako učinkovito spakirati za potovanje

Čas branja: 5 minut

Koliko časa bi potrebovali za pakiranje oblek in ostalih potrebščin, če bi morali odpotovati še DANES?

15 minut. 30 minut, 60 minut ali več?

Potovalna mrzlica je prisotna v čisto vsakemu izmed nas, če smo v potovanjih že »izurjeni mački« ali pa če gremo prvič dlje od Hrvaške. Izkušenost se kaže v intenziteti občutkov in pričakovanjih, kako se lotimo priprav pa še v marsičem drugem. Večno vprašanje je kako učinkovito spakirati vse potrebno, da bomo na potovanju kar se da brez skrbi.
Obstajajo triki kako spraviti v našo prtljago vse kar potrebujemo in izločiti vse tisto, kar načeloma ni bistvenega pomena.

Z vami delimo 5 korakov za brezskrbno potovanje na vašo naslednjo destinacijo.

1. Napišite seznam potrebnih stvari (ne pakirajte 'na blef')

Preden se lotite pakiranja na hitro spišite kaj vse potrebujete, da ne boste v kovček tlačili vse povprek in boste na koncu ugotovili, da ne morete s sabo vzeti niti polovico tega kar ste nameravali!

Zamislite si svoj vsakdanjik od jutra do večera, kakšne navade imate, kaj oblečete in brez česa res ne morete živeti čez dan.

2. Preverite razmere v državi, v katero potujete

Preverite, kakšno je vreme na dneve vašega potovanja, na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve RS preverite kateri dokument morate imeti s sabo (osebni dokument, potni list), če potujete prvič si preberite vsaj nekaj dejstev o kulturi/navadah/razmerah države v katero nameravate vstopiti.

3. Spakirajte pravočasno (ne zadnji hip)

Pakiranja se lotite vsaj večer preden odpotujete, tako boste mirno spali, pa še manjša verjetnost je, da boste res kaj nujnega pozabili.

4. Kako učinkovito spakirati (hrana, obleke in drugo)

  • MERE PRTLJAGE: na letalski karti ali na spletni strani letalskega prevoznika vedno preverite kakšne so mere za vašo prtljago. Mere se razlikujejo pri letalskih prevoznikih in precej nerodna zadeva je, ko vam po nepotrebnem zaračunajo na letališču po 60€ ali več!
  • ZLAGANJE OBLEK: če imate kovček ali pa nahrbtnik  in želite učinkovito spakirati, hkrati pa ne želite, da so oblačila popolnoma pomečkana  do destinacije, vam toplo priporočam »rolanje«. Vsako oblačilo posebej zvijte v rolo in tako privarčujte na prostoru v nahrbtniku ali kovčku. S sabo boste tako lahko odnesli več oblačil, pa še pomečkana ne bodo!
  • HRANA & PIJAČA: na letališču je hrana in pijača precej draga (cena za običajen sendvič se giblje od 4 € naprej, pijača od cca. 2 €), zato si od doma vzemite najljubšo hrano/prigrizke in pijačo. Pred carinskim pregledom, spijte tekočino in nekaj hrane privarčujte za let (to velja, če v ceni letalske karte ni vključen obrok!) in se na ta način ognite dragim nakupom na letališču ali  tekom leta.
  • PREVEČ OBLAČIL: večna dilema pri pakiranju je kaj vzeti s sabo za obleč. Priporočam, da s sabo vzamete športna in udobna oblačila (pajkice/lahke hlače; udoben pulover/lahka jakna); šal (slabo vreme, prepih); obutev za več namenov (superge in natikači); komplet »lepih« kosov za večere (poletne obleke, srajce, hlače); kopalke (nikoli ne veste kdaj vam pridejo prav, mogoče pa si boste tudi pozimi drznili plavati v mrzli reki).

5. Poskrbite za ustrezne dokumente

  • Evropsko zdravstveno kartico (evropska kartica) si naročite vsaj 4 delovne dni pred odhodom v tujino na spletni strani ZZZS. Evropska kartica krije le nujne zdravstvene storitve, za vse ostalo si uredite še dodatno zavarovanje za bivanje v tujini.
  • Osebna izkaznica ali potni list: pred odhodom v tujino preverite veljavnost osebne izkaznice ali potnega lista, vlogo za izdajo novih listin vložite vsaj 14 dni pred dnem potovanja. Če imate še veljavne dokumente, naj bodo ti veljavni ves čas vašega bivanja v tujini. V kolikor vaši dokumenti ne bodo več veljavni ob povratku, vas bodo na letališču pridržali dokler ne boste uredili vaših dokumentov, kar pa vas bo časovno in stroškovno precej stalo.

Za konec

Kar je najbolj pomembno pri odpravi v tujini je le, da ne pozabite denarnice, potovalnega dokumenta in evropske kartice! Vse ostalo kar vzamete s sabo je pa le bonus☺

Se počutite družabno tudi, ko ste v tujini? Preberite si 5 nasvetov za več samozavesti pri osvajanju TUKAJ.

Pa srečno!

Nazaj na Prispevki