“NAJ BO HRANA VAŠE ZDRAVILO.” (Hipokrat)

Hipokrat, ustanovitelj zahodne medicine je podal izjavo »Naj bo hrana tvoje zdravilo in zdravilo tvoja hrana«, morda potemtakem to pomeni, da nas določena živila zastrupljajo, druga pa ohranjajo naše zdravje na optimumu? In če je to res, katera so ta »strupena« živila, ki jih zaužijemo vsak dan in katera so tista druga, za naše telo bolj »zdrava«?

 

Pridružite se nam v Facebook LIVE oddaji v torek, 3. 11. 2020 ob 20. uri na TOP ŠTUDENT Facebook strani, ko bo v dobri družbi z Natašo Progar tokrat z nami Tanja Bordon, specialistka klinične dietetike, kjer bo spregovorila o celostnem pristopu, vidiku prehrane na naše življenje.

TANJA BORDON_1

Kdo je Tanja?

Tanja Bordon, po izobrazbi univ. dipl. inž. zootehnike, ki jo je prehrana od vedno zanimala je po podiplomskem študiju klinične dietetike nadaljevala svojo pot kot podjetnica in kot predavateljica nekaterih prehranskih predmetov na višjih strokovnih šolah. Svoje znanje je še dodatno obogatila in se začela v zadnjih letih posvečati tudi zdravilnim učinkom narave na človeka. Deluje tudi na različnih projektih z otroci kot sta Vodna šola in Trajnost in prehrana v vrtcih in šolah.

Obstaja morda univerzalna hrana, ki velja za cel svet ali je potrebno vsako telo obravnavati kot individuum? Jasno je, da je potrebno na zdravje človeka pogledati celostno, ni na primer dovolj, da imamo prehrano urejeno (zaužijemo dovolj svežega sadja in zelenjave, ostalih živil in spijemo dovolj vode) temveč, da pogledamo kakšen je naš celoten življenjski slog, kakšen je način pridelave zaužite hrane in kasneje kakšna je naša kultura uživanja hrane.

Tanja, strokovnjakinja in raziskovalka celostnega pogleda na prehrano človeka, pravi, da je prehrana torej le »pripomoček«, ne pa glavno sredstvo.

 

“Na življenje imam celostni pogled, prav tako na prehrano. Obravnavam jo iz različnih zornih kotov, velik poudarek dajem okolju, psihologiji, počutju človeka in kreativnosti,” pravi Tanja.

Kaj boste izvedeli v pogovoru:

  • Kaj pomeni imeti celosten pogled na prehrano?
  • Kako razume naše telo uživanje hrane na sproščen način med prijatelji in »nekaj na hitro«?
  • Kaj pomeni ozaveščeno prehranjevanje?
  • Katere so tisti motilci, ki preprečujejo, da smo v stiku z našim telesom?
  • Kakšno je delovanje telesa, ko smo srečni in zadovoljni in takrat kot to nismo?
  • Nam lahko prehrana pomaga pri tem, da se lažje spopadamo s stresom in depresijo?