KAKO VZORCI VZGOJE MOJIH STARŠEV VPLIVAJO NA VZGOJO MOJIH OTROK?

Slovenski starsi

KAKO VZORCI VZGOJE MOJIH STARŠEV VPLIVAJO NA VZGOJO MOJIH OTROK?

Ko smo bili še otroci so nam starši šli pogosto pošteno na živce, še posebno kadar so nam “težili” glede učenja in so stalno preverjali ali smo naredili vse obveznosti za šolo. Leta so minevala, odrasli smo in sami postali starši. In takrat si nihče od nas ni mislil, da tisto kar je “kravžljalo” živce nam v naši mladosti, sedaj načenja živce naših otrok. A pri vsem skupaj je najbolj smešno to, da lahko prav slišimo glas preteklosti, ko smo si kot otroci in sploh kasneje kot najstniki, glasno ponavljali, da mi pa nikoli ne bomo takšni kot naši starši. “Ni šans, mi pa že ne!” Naša vzgoja bo popolnoma drugačna, otroku in najstniku prijazna. Pa mladostni bomo in polni energije. Nikoli ne bomo kričali in otroka bomo poslušali. Mi bomo do svojega otroka pravični, popustljivi in drugačni. Se še spomnite teh misli?! 🙂 

Takrat smo bili še otroci. In ko nas je dajala puberteta nam je bilo je popolnoma logično, da so pravila bila zato, da se kršijo in avtoriteta nekdo, ki je v totalnem nasprotju z nami, ker nas ne razume in sama ni nikoli doživljala tega bremena in krivic čez katere moramo mi uboščki.  Danes smo odrasli in zdi se, da smo nekako vstopili v iste čevlje, čevlje svojih staršev. In vzgoja… No ja, tu pa se zdaj pravzaprav zares vse začne. Torej glavno vprašanje, ki si ga velikokrat pri sebi mnogi zastavljamo je, kako lahko vendarle spremenimo nekatere vzorce pri vzgoji svojih otrok, ki smo jih “podedovali” iz svojega otroštva. Kako nadgraditi tehnike in metode, ki so delovale pri nas in vendarle niso bile tako napačne, ampak to nikakor ne deluje pri naših otrocih…   Ali smo zato, ker smo strogi, slabi starši? Kako sploh vzgajati otroke danes?

Najboljsi prijatelji top student

Na TopStudent FB Live – Webinar-ju v torek, 26.5. ob 20h, se bo dobri družbi z Natašo Progar pridružila Manja Kristanc, pedagoginja in andragoginja, profesorica angleškega jezika, NLP Coach in specializantka transakcijske analize. Nataša bo z Manjo spregovorila na temo: Kako vzorci vzgoje mojih staršev vplivajo na vzgojo mojih otrok?!

KDO JE MANJA KRISTANC?

Na poklicnem področju počnem veliko stvari, ki me izpolnjujejo in veselijo. Sem avtorica knjige Moj otrok je brihten, samo učiti se mu ne da.

Na šolah predavam o aktivnem učenju in temah s področja vzgoje in odnosov. Pripravila sem individualni program Aktivno učenje, ki ga že 7 let uspešno izvajam. Učenci, ki se programa udeležijo in kasneje naučene tehnike uporabljajo pri učenju, so bolj uspešni, imajo boljše ocene in postanejo bolj samozavestni.

Izvajamo učno pomoč za vse predmete v osnovnih in srednjih šolah ter gimnazijah. To ni klasična učna pomoč, saj ob učni pomoči otrokom tudi pokažemo tehnike za uspešno učenje določenega predmeta in spodbujamo samostojnost. Ključna vrednota pri mojem delu s posamezniki je dober odnos, ki prispeva k večji motivaciji za učenje.

Manja Kristanc vzgoja otrok

PROGRAM WEBINARJA:

Na webinarju se bomo dotaknili številnih vprašanj, ki so povezani z našimi vzorci in prepričanji kot starši, vzgojo otok, postavljanjem mej in še in še…

  • Kako pri vzgoji ne ponavljati  neučinkovitih metod in vzorcev svojih staršev?
  • Kako pravilno vzgajati otroka?
  • Kako se pogovarjati z najstnikom?
  • Kako postavljati meje?
  • Kako otroku pravilno zastaviti vprašanja v zvezi s šolo?
  • Ali lahko dosežemo, da bi se otroci radi učili, radi hodili v šolo in delali domače naloge?
  • Kdaj je pomoč staršev pri izdelavi domačih nalog smiselna in potrebna in kdaj ter kako postaviti meje, da se slednji ne vtikajo “preveč” oziroma ne prevzamejo odgovornosti za šolske obveznosti namesto otroka.

“Vzgojne probleme, ki lahko zelo načnejo dobre odnose v družini, rešujem skupaj s starši. Ko spremenimo sebe in svoj odnos do otroka, rešimo problem. Prav ta celostna ali 360° obravnava omogoča, da hitro pridemo do jedra vsakega problema. Te izzive potem lahko začnemo tudi praktično reševati. Ne ukvarjam se s presojo o tem, kaj ste naredili prav ali narobe pri vzgoji – namesto tega raje skupaj poiščemo najboljšo rešitev, ki bo delovala prav za vas in vašo družino.” Manja Kristanc

Prijava na FB Live - Webinar z Natašo

Vsak torek ob 20. uri
Podrobnosti o varstvu osebnih podatkov