ZVOČNA GONG KOPEL ZA DUŠO

Nazaj na Blog
zvoki_tibetanskih_kristalnih_skled_

ZVOČNA GONG KOPEL ZA DUŠO

zvoki_tibetanskih_kristalnih_skled_
Ste že kdaj slišali za zdravljenje z zvokom? Morda vas zanima katere veščine so potrebne, da začnete iz svoje ljubezni do glasbe kreirati svoj posel? Ali veste, da naše telo sestavlja 70% vode in ob močnih frekvancah gonga začne vsa ta tekočina v nas vibrirati? Pogovarjali smo se z Živo Leskovšek, mlado damo, ki se že kar nekaj let ukvarja z jogo, zvokom in statičnim plesom. Lepo vabljeni k prebiranju. 😀

Kdaj si prvič slišala za zdravljenje z zvokom? Je bil to »poklic na prvi pogled«? Kako si se lotila izobraževanja na tem področju? Katere veščine so potrebne za izvajanje zvočne kopeli? Morda tudi posluh, poseben instinkt? 

Za zdravljenje z zvokom sem prvič slišala na faksu, kjer nam je ena izmed predavateljic, ki se v prostem času ukvarja tudi z glasbenim zdravljenjem to predstavila in bila je v istem trenutku, jaz pravim temu ‘’ljubezen na prvi sluh’’. 😀 Pot me je zelo zanimivo vodila in začela sem počasi spoznavati osebe, ki se s tem ukvarjajo in se začela od njih učit. Sprva je seveda to bila profesorica, ki mi je to predstavila, nato pa sva se spoznala z Birmanom Shrestha, ki prihaja iz Nepala in ker sva se hitro ujela (ona pravi, da sva bila v prejšnjem življenju verjetno brat in sestra) me je tudi začel učit tibetanske posode, gong in meditacijo. Kasneje sem začela hodit sama na terapije Gaji Klas, ki je nato imela tudi tečaj glasbenega zdravljenja. Načeloma lahko to počne kdorkoli, če čuti da je to njegovo poslanstvo. Jaz sem sprva to počela, da sem pomagala sebi in se učila, kako si lahko pomagam. Hodila sem veliko na skupinske in individualne terapije, ki so mi zelo pomagale, zato sem želela to delit tudi z drugimi. Predvsem je pomembno, ko delaš z drugimi, da res delaš s srcem in  v njihovo najvišje dobro. Samega predznanja o posluhu ne rabiš, ker posluh imamo vsi. Pri teh instrumentih pa sploh ne, saj se igra čisto intuitivno. Na vsaki zvočni kopeli sem presenečena nad tem, da odkrijem nov način igranja kakšnega instrumenta ali pa uporabim za instrument npr. svojo “flaško” za vodo, tla, stene in vse kar je v moji okolici. Si v bistvu kot otrok, ki eksperimentira. Ne smeš delati z glavo, ampak intuitivno.

ziva_leskovsek_

Telo se pozdravi samo od sebe, ko se harmonizira in pride v ravnovesje.

Kako dobro je znan pojem »zvočna kopel« v Sloveniji? Je morda to nekaj kar si kdaj pa kdaj privoščimo (enkrat na leto) ali intenzivnejše doživljamo zvoke ob rednem obiskovanju tretmajev?

Postaja precej znano v Sloveniji, saj jih res veliko že to počne. Vsaj za gonge in tibetanske posode jih je že veliko slišalo. Vendar imam skoraj na vsaki skupinski zvočni kopeli vsaj eno osebo, ki še nikoli ni bila. Jaz osebno imam veliko rednih, ki vsekakor doživljajo vedno globlje, če hodijo redno, saj si vedno bolj sproščen, vedno manj se vpletajo v misli. Je pa to čisto odvisno od človeka. Nekaterim ustreza zvočne kopeli, nekaterim bolj tek, drugim ples, tretjim slikanje…Jaz pravim, da je vedno dobro poskusit in če začutiš, da je to nekaj zate še poskusiš in hodiš nato tako kot čutiš, drugače pa iščeš dalje, kaj je tisti, ki ti ‘’dogaja’’.

Zakaj zvok iz gongov, tibetanskih skled in drugih stvari, ki jih uporabljaš pri tretmajih, tako zelo dobro vplivajo na počutje ljudje? Kaj se začne dogajati v nas, ko se prepustimo tem zvokom?

Mi smo sestavljeni 70% iz tekočine in vsa ta tekočina začne med zvočno kopeljo vibrirati v nas, saj imajo ti instrumenti tako močne frekvence. Če kje ni pretoka kakršne koli tekočine v našem telesu, kjer naj bi bila, se z vibriranjem sprošča napetost, ki povzroča da ni pretoka.  Prav tako začnejo vibrirati celice in molekule, ki se začnejo postavljati nazaj v svojo pravilno obliko (če že niso). To je iz fizičnega pogleda in še več bi lahko naštela. V Švici že uporabljajo zvočne terapije tudi namesto fizioterapij. . Iz čustvenega vidika pa se nam začne izboljševati koncentracija, sprostijo se čustva, blokade, zviša se nam osebna vibracija itd.

Kaj se je recimo pri tebi osebno spremenilo, kaj točno si do sedaj že doživela med igranjem? Ali povabiš udeležence k delitvi izkušenj, ko prenehaš z igranjem?

Jaz osebno sem začela igrat, ko sem videla kako se mi izboljšuje koncentracija in to, da lahko meditiram ob teh instrumentih. Sprostilo se mi je ogromno čustev, ki sem jih zadržala v sebi ipd. Vedno jih povabim, vendar moram priznati, da redko delijo. To je lahko zato, ker jih je strah pred drugimi delit kaj se jim je dogaja (takšen je bil vsaj moj razlog, ko sem hodila na skupinske), nekaterim še ni čisto jasno kaj se jim je dogajalo, nekateri še niso prišli čisto k sebi ipd. Pridejo pa dostikrat po sebi k meni ali pa mi kasneje pišejo.

“When you own your breath, nobody can steal your peace.”

zdravljenje_z_zvokom_

Je mogoče, da nam zvok na primer iz gongov enostavno ne ustreza? Zakaj pride do tega? Kaj svetuješ v tem primeru?

Ja, se dostikrat zgodi, da komu zvok gonga ne ustreza.

Jaz sem mnenja, da nam ponavadi kaj ni všeč zaradi tega ker imamo s tem negativno izkušnjo ali pa nas spominja na našo negativno izkušnjo, katere pa se v večini sploh ne zavedamo zakaj nam ne ustreza. Nekateri takoj povedo na kaj jih spominj, nekateri pa imajo to tako globoko v sebi, da niti ne vedo. Meni osebno se je že zgodilo, da mi zvok verig ni bil všeč, ker me je vrglo v spomin iz prejšnjega življenja. Ampak, če se ne prepustimo in odpremo, to žal težko ugotovimo zakaj.

Če nam to res ne ustreza, ni treba da se siliš in še hodiš, če tega ne čutiš, ampak rajši poiščeš drugo vrsto terapije, sprostitve, ki ti bo pomagala. Vsak človek je drugačen, ne mora vsem ustrezat vse, zato pa imamo na voljo toliko vrst zdravljenja in sprostitve.

Se efekt spreminja glede na različne vrste glasbil (gongi/kristalne ali tibetanske sklede)?

Sigurno se spreminja, ampak na vsakega drugače.

Obstajajo posebna pravila kako igrati na vsa glasila, ki jih upravljaš? Kaj je tisto, kar je najbolj pomembno?

Da ne igraš z glavo, ampak intuitivno. Ter z dobrim namenom.

“To the mind that is still, the whole universe surrenders.” Lao Tzu

Nazaj na Blog