»Če sam sebe ne vidiš kot zmagovalca, tudi ne moreš igrati kot zmagovalec«

Nazaj na Blog
petja_drame_saso_bizjak_foto
zmaga

»Če sam sebe ne vidiš kot zmagovalca, tudi ne moreš igrati kot zmagovalec«

petja_drame_saso_bizjak_foto

Čeprav se zdi, da Petja Drame, mladi up slovenskega tenisa, z lahkoto dosega vrhunske rezultate, se v resnici za vsem tem zunanjim bliščem, zmagami in velikimi cilji, skriva trdo delo, vztrajnost, predanost z dušo in telesom ter seveda ljubezen do omenjenega športa.  Kako naša mlada teniška zvezda usklajuje šolske obveznosti, treninge, tekmovanja ter še druge najstniške izzive, pa si preberite v intervjuju.

Kdo je Petja Drame, s čim se ukvarjaš? Kaj je tvoja življenjska želja, strast, česa si želiš? 🙂 

Sem Petja Drame, ponosna Mariborčanka, s strastjo do tenisa. Obiskujem 1. letnik II. Gimnazije Maribor. Izhajam iz zelo velike družine, ki šteje kar 5 članov. Sestavljajo jo oče Bojan, mami Petra in dve mlajši sestrici Tosja in Ranja. Opisala bi se kot zelo energično, sproščeno, nasmejano, zagnano punco z velikimi sanjami in cilji. Od malega sem imela zelo rada tenis, vendar sem se z njim ukvarjala le kot hobi. Sčasoma sem začela igrati vedno več turnirjev in uživati v igri, predvsem pa v zmagah. Tenis je danes zame veliko več kot le hobi, teniško igrišče je moj dom, tam se počutim domače. Moje sanje so, da mi v tenisu uspe, da bi bila med TOP 10 igralkami na svetu in da bi osvojila najbolj prestižni in pomembni turnir, Grand Slam.

petja drame

 “Od nekdaj sem že zelo tekmovalna in želela sem si biti boljša iz dneva v dan. Ko sem videla, da krojim sam vrh slovenskega tenisa in da sem med boljšimi, če ne najboljšimi tudi v Evropi, sem začela verjeti v to, da mi bo nekoč uspelo.”

Če se ne bi ukvarjala s tenisom ali te še kateri šport tako navdušuje, da bi se lahko tudi profesionalno ukvarjala?

Od malega se rada ukvarjam s športom, šport imam praktično v krvi J. Oče je bil košarkar, mama prav tako košarkarica in sestri sta odbojkarici. Sem vsestranski športnik. Zagotovo bi si poiskala kak drug šport. Poleg tenisa me zelo veseli košarka in pa smučanje.

Katere osebnostne lastnosti ti pri treningih, tekmovanjih ti res pridejo prav, katere te pa morda zavirajo? Na kakšen način poskrbiš, da tvoje manj dobre lastnosti ne pridejo toliko do izraza?

Sem zelo vztrajna in strmim k popolnosti, kar me žene naprej in poskrbi, da mi ne primanjkuje motivacije. Sem zelo borbena in se nikoli ne predam, ni pomembno koliko je rezultat jaz bom igrala na polno dokler ni konec. Sem tudi zelo hitra na igrišču in imam jasne cilje in zarisano pot, kateri sledim. Sem velik perfekcionist, kar lahko ima dober ali pa tudi slab vpliv. Velikokrat sem nezadovoljna, čeprav sem odigrala dobro in sama sebi velikokrat ustvarim pritisk,  kateremu včasih čelo podležem. Sem zelo disciplinirana in vse mora biti tako kot sem si predstavljala v glavi in če ni me to včasih vrže iz tira. Poskušam kontrolirati slabe lastnosti pri odpravljanju teh majhnih težav mi tudi pomaga moja ekipa.

Katere cilje si do sedaj že dosegla in katere si želiš doseči? Si jih postaviš sama ali ti jih postavi trener/kdo drug? Kako poteka postavljanje ciljev?

Vsi moji cilji izhajajo iz mene. Uspelo mi je uresničiti večino kratkoročnih ciljev, kot so, da sem postala državna prvakinja do 16 let s 13 leti in državna prvakinja do 18 let s 14 leti. Da sem bila kar 2x polfinalistka ITF 4. ranga, nekajkrat v četrtfinalu, da sem bila del ekipe vzhoda na dobrodelnem turnirju Mima Cup. Vendar to so samo kratkoročni cilji. V svoji karieri si želim osvojiti Grand Slam, kar je turnir najvišjega ranga in biti med TOP 10 igralkami na svetu.

zmaga
trening

Kako dosegaš ravnovesje med šolskimi dejavnostmi in tenisom? Najbrž je kar izziv?

Obiskujem II. Gimnazijo Maribor in sicer športni razred, zaradi česa imam veliko prilagoditev, lahko si določam datume testom in pa ustnih ocenjevanj, lahko si tudi podaljšam šolsko leto. V šoli so mi v veliko pomoč. Če veliko manjkam in zamudim veliko snovi sem lahko tudi deležna dodatne razlage s strani profesorja ali profesorice. Dobro organiziram svoj čas in se potrudim po najboljših močeh in trud je vedno poplačan.

Po čem se tvoj vsakdan razlikuje od tvojih sovrstnikov?

Imam veliko manj prostega časa. Zbudim se že ob 5:30 in že ob 6:15 odmaširam na trening, ki se začne ob 7:00. Nato imam trening nekje do 9:30 in šele nato grem v šolo. Veliko manjkam v šoli zaradi treningov in tekem, v prvem ocenjevalnem obdobju sem naštela kar 400 opravičenih ur. Od pouka odidem prej in spet grem na trening, ki ga imam ob 14:00. Po tem treningu sledi še kondicija. Treniram najmanj 4 ure na dan tudi po 5 ur na dan. Ko pridem domov se stuširam, najem in začnem delati za šolo to je nekje ob 19:00. Zaradi tenisa moram veliko bolje organizirati svoj čas kot ostali.

Kdo ti pomaga, da ostajaš v vrhunski fizični in psihični kondiciji? 

Tenis je zelo zahtevna igra. Moraš biti zelo dobro fizično pripravljen. Sem sodi predvsem eksplozivnost in vzdržljivost, saj tekma lahko traja tudi do 4 ure. Nato moraš biti zelo dobro psihično pripravljen. Tenis je igra kjer ni konec dokler ni konec. Ni to nogomet kjer se igra na čas. Ti lahko pri tenisu vodiš 6:0 in 5:0 in nato izgubiš, zato moraš vedno ohraniti fokus od začetka do konca. Pri fizični pripravi mi pomaga moj kondicijski trener, pri psihološki pa psihologinja in pa trener zmagovalne miselnosti Branko Žunec. Obe pripravljenosti sta enakovredni in se med seboj dopolnjujeta. Brez ene ni druge in brez druge ni prve.

Kako si se naučila soočati s pritiskom pred/med tekmovanjem? Kaj ti takrat pomaga?

S tem ko postaneš zelo dober, s teboj pride tudi neko »breme« ali »pritisk«, ki ne prinaša nič dobrega. Pomaga mi predvsem dihanje, da se poskusim pred tekmo čim bolj sprostiti in pa relaksacija in dihalne vaje. Pomaga mi tudi mentalni trener.

Tisto kar me najbolj žene naprej so: “Cilji, hudi porazi in dobre zmage. Zavedam se, da če bom res trdo garala in se maksimalno trudila, mi bo uspelo. Želim narediti vse kar je v moji moči, da mi uspe uresničiti svoje sanje.”

Bi zase rekla, da znaš sprejeti kritiko?

Skozi tenis sem se tega naučila. Sprva sem vse jemala zelo osebno, vendar sedaj se zavedam, da mi te stvari lahko le pomagajo in skozi kritike sem tudi postala močnejša.

Te navijači dodatno motivirajo, ko igraš ali jih enostavno odmisliš in se posvetiš samo igri?

Vedno sem zelo skoncentrirana in mi je vseeno ali igram pred celim stadionom ljudi ali samo pred nekaj gledalci, vendar pa se nikoli ne branim navijačev, ki so me prišli podpirati in mi dajo še nek dodaten zagon in motivacijo.

Kaj razmišljaš preden stopiš na igrišče? Kaj se ti takrat »predvaja« v glavi?

Preden grem na igrišče v svoji glavi zmeraj grem skozi nek protokol in pa predvsem taktiko. Kam igrati, kako in podobno.

Katere so tri ključne točke, ki so bistveno vplivale na to, da si osebnostno in profesionalno zrasla v osebo kot si danes?

  • Moja družina in ekipa, ki od nekdaj verjamejo vame in so moji največji podporniki in navijači, ki mi stojijo ob strani v dobrem in slabem.
  • Boleči porazi.
  • Hude in boleče besede, ki me niso zlomile temveč so me naredile močnejšo.
zmage_petja_

AVTOR FOTOGRAFIJE:
Naslovna fotografija - Sašo Bizjak
Fotografije od 1-3 - zasebni arhiv
Zadnja fotografija - Drago Završnik

Nazaj na Blog