S TAPKANJEM DO ČUSTVENE SVOBODE

Nazaj na Blog
Martina_Medic_EFT_

S TAPKANJEM DO ČUSTVENE SVOBODE

EFT (Emotional Freedom Techniques) je tehnika s pomočjo katere lahko, ob rednem izvajanju, dosežemo dolgoročne učinke. S tapkanjem, ki deluje kot oblika akupresure, se lahko znebimo neprijetnih občutkov, tesnobe, stresa ter ostalih psihičnih oziroma čustvenih motenj ter raznih fizičnih bolečin. Želiš biti bolj samozavesten/na, bolj odločen/na, sproščen/a ali pa preprosto srečen/srečna? Potem je to tehnika, ki jo je definitivno vredno vsaj preizkusiti.

Martina_Medic_EFT_

V tokratnem intervjuju  smo se pogovarjali z Martino Medič, ki je javnosti poznana kot pedagoginja, NLP Coach, predavateljica, športnica in izjemna ženska. V kolikor jo boste iskali na družbenih omrežjih (npr. na Facebook-u) pa jo boste našli pod imenom Bojevnica s srcem. Z Martino smo se pogovarjali na temo EFT oziroma tapkanja ter kako lahko s tako imenovanim energijskim zdravljenjem odpravimo izvor naših težav. Glede na pozitivne afirmacije, ki jih med tapkanjem ponavljamo, pa se “obogatimo” še z eno pridobitvijo – veseljem do življenja ali povedano drugače, nasmehom. 

eft

Kaj je potrebno narediti preden si izberemo namen, zaradi katerega tapkamo? Moramo nujno izbrati namen ali je to stvar posameznika in njegove odločitve?

Po navadi opravljamo določeno tehniko predvsem z namenom, da izboljšamo sebe in svoje življenje. Nameni so seveda različni od tega, da se želimo rešiti določenih negativnih občutkov in prepričanj. Ni pa povsem nujno, da si izberemo namen. To je seveda izbira vsakega posameznika.

Je potrebno imeti kakšno posebno znanje, opraviti tečaj ali seminar, da lahko pričnemo vaje tudi sami izvajati?

Za EFT tehniko ni potrebno imeti posebnega znanja ali pa opraviti določen tečaj. Preprosto si lahko pogledamo kak video kako in zakaj izvajati to tehniko. Potem pa osebi ki to izvaja, sledimo.

Kako pogosto uporabljaš tehniko EFT in ali ob katerih priložnostih?

Tehniko poskušam izvajati vsak dan. Če pa slučajno ne uspem vsak dan, potem pa to naredim po potrebi oz. ko se čutim, da nimam dovolj energije ali ko želim vrniti svojo moč. Tudi takrat ko sem recimo brez volje, ker vem, da ljudje pozitivnih občutkov in pozitivne energije ne moremo čutiti čisto vsak dan, Prav je, da damo izven sebe tudi te negativne.

“I am free of worry…and I am at peace with who I am.” ~ Jack Canfield 

Kdaj si pričela uporabljati EFT tehniko in kakšne učinke si opazila pri sebi? Kdo ti jo je predstavil/a?
Z EFT tehniko sem začela leta 2016. Takrat sem na youtube zasledila hrvaško motivatorko, ki je v enem izmed njenih videov imela 30 dnevni izziv. Se pravi 30 dni pisanja hvaležnosti, izvajanja meditacij in EFT tehnike. Kar sem opazila pri sebi je to, da sem imela več energije, osvobajala sem se stresa, določenih strahov in prepričanj.

Na kaj ne smemo pozabiti preden začnemo s tapkanjem?

Kar je pomembno je to, da se vprašate zakaj to počnete. Ali je to, da se vi dobro počutite ali ker vas je nekdo nagovoril. Pomembno je, da vsako metodo, ki jo preizkusite, pogledate ali vam ta metoda ustreza ali ne. Nekomu bo EFT tehnika delovala oz. mu bo všeč, spet nekomu drugemu ne.

Kako hitro je moč zaznati učinke?

Vemo, da nič ne gre čez noč. Zato vzemite si čas, opazujte sebe in svoje občutke, ko to počnete. Lahko se opazi spremembe po enem tednu, dveh tednih ali po enem mesecu. Zavedajte se, da tukaj gre za vztrajnost. Če boste vztrajali in to počeli vsak dan ali večkrat na teden, bodo spremembe vidne.

Ali tapkanje odpravi negativne misli in občutke? Poleg napisanega bi omenila še kaj, kar lahko odpravimo?

S tem, ko se tapkamo, čistimo energetski sistem ter odpravljamo negativna čustva in občutke iz našega telesa in tako začne energija nemoteno teči po telesu. V bistvu pripravimo telo, da se začne samo zdraviti. Z EFT odpravljamo občutke: tesnobe, jeze, anksioznosti, odlašanje, občutek manjvrednosti, določena prepričanja, stres, razočaranje, osamljenost, tudi izboljšanje finančnega stanja, če recimo želimo shujšati itd.

Kje se lahko naučimo pravilnega tapkanja?

Dobila sem že nekaj vprašanj na to kje se lahko naučimo pravilno tapkati.  Sama ne forsiram pravila, zato rada rečem, da eksperimentirajte, ugotovite kaj najbolj deluje za vas, ker vsakomur odgovarja nekaj drugega. Kar je pomembno je, da imamo nežen tapkast gib na točkah kjer tapkamo. Recimo obstajajo tudi različni modeli tapkanja, kjer ljudje uporabljajo različne točke. če vam je neprijetno lahko točke kjer tapkamo, samo držite dokler dihate ali pa jih nežno masirate. Lahko pa tudi stimulirate te točke. Če pa ne želite niti to početi veliko ljudi pravi, da je tudi mentalno tapkanje efektivno. Zato si zamislite, da tapkate na te točke. To jih prav tako stimulira.

Kaj lahko naredimo v primeru, da nam med tapkanjem uide pozornost in nismo več v trenutku tukaj in zdaj?

Ko uporabljamo besede, ki jih izgovarjamo na glas, poskušamo da se priključimo na čustveno dogajanje kako bi bili fokusirani na sam proces. Odkrivamo, da ko govorimo na glas imamo tendenco da se bolj čustveno fokusiramo, zato se še bolj poglobimo in tapkanje ima tendenco da je bolj efektivno. Kadar to počnemo nam pozornost ne uide.

Kaj pa npr. EFT in javno nastopanje? Slišala sem že, da naj bi EFT tehnika pomagala k zmanjševanju oziroma tudi pri odpravljanju strahu. 

Kadar nas je strah pred določenim nastopom ali katerim koli dogodkom je priporočljivo, da se na to tudi tapka, torej pregnati strah in paniko. Seveda pa je tudi še veliko drugih tem na katere se lahko tapka. Meni je pred nastopi najbolj pomagalo tapakanje na omenjeni temi. Ker se je izkazalo za uspešno, to počnem še danes.

Kako oziroma na kakšen način si še lahko pomagamo, da se pomirimo, preden stopimo na oder?

Sama priporočam meditacijo ali pa afirmacije. Ni nujno, da jih izgovarjate na glas. Meni osebno odlična afirmacija je: Jaz zmorem! Jaz sem odlična govorka! 

Kaj lahko storimo, da svoje strahove dejansko začnemo obvladovati in sčasoma tudi opustimo? Kako si se na primer ti soočila s svojimi strahovi?

Vemo, da je strah pred javnim nastopanjem večji od strahu pred smrtjo. Pomembni sta dve stvari: odločitev in akcija. Sama sem se odločila, da grem iz cone udobja, da želim živeti življenje in ne ga životariti. Takrat, ko sem se odločila in prvič stopila na oder pred 500 ljudi, se je moje življenje povsem spremenilo. Kar bi priporočala vsem je, da se opazujete, da začnete raziskovati. Kaj v vas zbuja strah? Zakaj se pojavlja določen strah? Je to zaradi prepričanj, družine, okolice, ki vas ne podpira? Ko se boste začeli spraševati, boste iskali rešitve. Rešitve pa so knjige za samopomoč, različne metode kot so EFT tehnika, meditacije, afirmacije itd. In ne pozabite vse to dati v akcijo.

Image of young beautiful woman with long brown hair smiling and gesturing okay sign isolated over violet background

“I choose to completely love and accept myself anyway with all my feelings.”

Nazaj na Blog