Besede imajo moč!

Nazaj na Blog
successful-business-coach-presenting-sales-strateg-

Besede imajo moč!

“Komunikacija je veščina, ki se je lahko naučite. Kot vožnja s kolesom ali tipkanje. Če ste pripravljeni delati na tem, lahko hitro izboljšate kakovost vseh koščkov vašega življenja.“ - Brian Tracy

successful-business-coach-presenting-sales-strateg-

V tokratnem intervjuju  smo se pogovarjali s Petro Rutar, ki je v javnosti poznana kot uspešna podjetnica, PRovka, NLP Coach, predavateljica, predsednica društva Ženske in Vino in še bi lahko naštevali. Tema pogovora je bila, kako uspešno komunicirati in samozavestno javno nastopati.

PR_osnove_komunikacije

Ko nastopamo je dobro biti čimbolj fleksibilen, saj lahko pride do situacij, ki jih morda nismo načrtovali. Kako se lahko najbolje pripravimo, da nas takšne in drugačne”motnje” ne zmedejo?

To naredimo tako, da si vzamemo trenerja javnega nastopanja in z njim odvadimo 2, 3 nastope. Skozi te seanse, če je trener – Coach dober, bo pripravil osebo na odličen nastop. Ni potrebno vaditi mesece, da bi obvladali.

Kaj je po tvojem mnenju učinkovita komunikacija in kako vemo ali je naša komunikacija  razumljiva za druge?

Učinkovita komunikacija ima za cilj nemoteno delovanje človeških odnosov, čim večje zmanjšanje motenj in jasno definiranje predmeta govora. Torej oseba A in oseba B morata jasno vedeti in razumeti kaj je drevo, če želita razviti debate o drevesih, gozdovih, itd.

Katere so tiste ključne točke pri verbalni / neverbalni komunikaciji, ki jih moramo upoštevati, ko nastopamo pred večjim občinstvom? Je bolj pomembna vsebina ali mimika?

Poznati komu zakaj kaj in kako govorimo je temelj, da se neverbalna in verbalna komunikacija skladata in podpirata neopazno ena drugo. Vsebina je seveda pomembna, to je predpogoj, da smo sploh na odru. O tem ne bi dvomila. Vendar pa žal ni vedno tako in se potem poslušalci začnemo hitro dolgočasiti. Najboljša kombinacija je zanimiva vsebina, povedana na izjemno kreativen način in oseba, ki jo poroča, mora poznati nekaj zakonitosti o pripovedovanju, o drži, o gestah, hibah, o dihanju, o »staling-u«, o barvah, o kiču in predvsem bi morala vedeti komu je sporočilo namenjeno. Torej poznati mora občinstvo.

“Your smile is your logo, your personality is your business card, how you leave others feeling after an experience with you becomes your trademark.”

— Jay Danzie

Večini nastopanje povzroča res ogromen stres, trema jih popolnoma ohromi, še posebno ob prisotnosti kamere. Kako si lahko pomagamo v takih primerih? Obstajajo morda tehnike s katerimi lahko nadzorujemo oziroma upravljamo s stresom?

Seveda, tik pred zdajci je to lahko kričanje, držanje oz. stiskanje pesti, petje na glas in določene dihalne tehnike. To pomaga za umiritev na poti v avtu do dvorane recimo. Dolgoročno, če se ukvarjamo z govorjenjem, pa ne samo na odru, pa dobro dene meditacija, vadba pred ogledalom, posnemanje svojih govorov, vaje, ki izboljšajo naš glas, našo držo. To počnejo vse karizmatične osebe.

V sebi nosimo mnogo prepričanj kot na primer “nisem dovolj dober”, “nimam nič pametnega za povedati”, “vsi so boljši od mene”, “nastopanje enostavno ni zame” in tako dalje. Kako pri sebi ozavestiti ta omejujoča prepričanja in kako jih preoblikovati, da dejansko lahko napredujemo?

To je po moje najtežje vprašanje. Zato, ker so naše navade tako ukoreninjene v nas, da tudi če začnemo ozaveščati in spreminjati prepričanja, nas žal hitro potegne na stare tire. Problem, ki ga vidim pri nas vseh je vztrajanje in vera vase. To pa pomeni, da se moramo potruditi naučiti trenirati misli, prav tako kot bicepse. In imeti ob sebi take ljudi, ki so ti vzor.

Kako izgledajo tvoje priprave na nastop pred publiko? 

Meni pomaga, da vadim pred ogledalom, da se en dan prej tudi posnamem. Predpogoj pa je, da obvladam tematiko o kateri bom govorila, da poznam govorce, ki bodo tudi zraven. Skratka, da se pripravim. Pomislim tudi na obleko, pričesko in čevlje, nujno.

Veliko vprašanj se nam poraja, ko se doma pripravljamo na nastop pred občinstvom, med drugim tudi, kako pričeti govor na res izviren, zanimiv način, da publiko animiramo. Glede na tvoje izkušnje, kateri pristop se je pri tebi izkazal do sedaj kot najboljši in  zakaj je  dobro imeti predpriprave?

Preden sem začela učiti javno nastopanje ( nisem sploh o tem razmišljala pred leti ), sem vsaj 25 let obiskovala predavanja, poslušala svetovne retorike, na Sofih in zlatih bobnih smo imeli srečo, da je bilo res nekaj izjemnih posebnežev. In tako sem postala precej izbirčna, tudi podzavestno, kdo mi krade čas, koga naj poslušam…In pri tem je seveda bilo ključnih tistih prvih par minut. Spomnim se na enemu zadnjih Semplov, ko je gospod predaval z masko.  Zgodbarjenje, unikatnost, to sta zame dve ključni sestavini. In zapomnite si le mali detajl; vsi smo unikatni in vsi živimo zgodbe. Vsak dan, vaše , moje , tvoje zgodbe. Le povejmo jih ven, vrzimo se v ocean in plavajmo.

Ko v publiki zaznamo, da energija ni čisto prava, poslušalci so videti utrujeni in z dolgočasenjem spremljajo naš govor. Kaj narediti v tem primeru? Kako poskrbimo za dinamiko v publiki?

Če imamo odličnega trenerja, Coach, do tega sploh ne bo prišlo. Ker se moramo že pripraviti tako, da do tega sploh ne pride. Če pa je že tu, potem pa tišina pomaga. Z njo si pridobimo pozornost nazaj. Vsekakor si moramo nastop popestriti z denimo videi, izjavami, mogoče s posebnimi gosti- skratka gre za moto presenečenja. Če vam to uspe, se nihče ne bo dolgočasil. Je seveda še več trikov, ampak o tem je bolje v živo.

Do sebe smo precej kritični in ob “padcih” ne znamo ravno razbrati kaj smo pozitivnega naredili. Kakšen je tvoj predlog, kako si lahko  podamo konstruktivno povratno informacijo, da lahko ob naslednji priliki svoj nastop izpeljemo na boljši način in se ne obremenjujemo s situacijo, ki se nam je zgodila nazadnje?

Tudi to je res dobro vprašanje. Pri meni najprej pogledamo, kaj vse dobrega že ima oseba, ki javno nastopa. In potem v nekaj dneh lahko izboljšamo nastop, vidimo male pomanjkljivosti in jih takoj popravimo. Ključna je tudi pozitivna samopodoba, zato na naših delavnicah začnemo z njo in z NLP tehnikami, ki nam pomagajo razumeti kako se prepričanja rodijo in kako jih zamenjamo. Točne vaje, kako si zvišati samopodobo.

motiviranje_motivacija_publike_

Rada imam slovenski jezik, in  poučujem, skrbim, da je čim manj tujk. Vendar spodnje preprosto bolje zveni v angleškem jeziku, mi je pa zelo všeč:

“Attract what you expect. Become what you respect. Mirror what you admire. Reflect what you desire.”

Nazaj na Blog