Kako biti vzor svoji ekipi?

Back to Blog

Kako biti vzor svoji ekipi?

Ko prvič zavzamemo vlogo ali smo že dalj časa vodja ekipe, se srečujemo z najrazličnejšimi izzivi. Kako motivirati sodelavce? Kako jih spodbuditi, da svoje delo kvalitetno opravijo? Kako urediti, da na sestanke prihajajo točno? Mnogokrat se zgodi, da to, kar je bilo dogovorjeno, ni narejeno, naloge niso opravljene na način kot bi bilo ustrezno ali pa se rok dostave podaljša za par dni. Takrat se na sodelavce jezimo, temu sledi graja, kar pa ustvari še več odpora in slabe medosebne odnose. Za vodijo je namreč ključno, da je prvi v svoji ekipi, ki se drži skupnih dogovorov in naredi vse, kar pričakuje od drugih. Glavno vprašanje, ki si ga vodja lahko postavi, je: bi sledil samemu sebi kot mentoriranec?

V primeru, ko vidite, da obstaja prostor za izboljšave in vas zanima, kaj novega lahko pri vodenju ekipe poskusite, berite dalje.

1. Delajte to, kar govorite

Prav tako kot pri vzgoji otrok je pri delu v ekipi pomembno, da svoje besede podpremo z dajanji in da smo mi prvi, ki upoštevamo smernice tima. Razmišljajte o tem, kako vaša dejanja izpadejo pred ekipo. Naslednjič, ko nas prime, da bi zvečer šli malo prej spat ali na pivo, namesto da bi dokončali delovne naloge, se vprašajte, kako bi to izpadlo pred vašo ekipo. Kakšni bi bili odzivi in kaj bi jih naučili, če bi vas sodelavci zdaj videli in poslušali? Bi bilo to konstruktivno in produktivno ali ste zgolj neiskreni do sebe in s tem sabotirate delovanje celotne ekipe? Samemu sebi je lahko dati izgovor, kadar pa so v igri drugi ljudje, ki računajo na nas, človek dvakrat pomisli, preden nekaj naredi.

Ves čas torej razmišljate, kakšen vzor dodajate svoji ekipi s svojim vedenjem, načinom komunikacije, načinom opravljanja delovnih nalog in časom vašega prihoda v službo. Najbolj pa dajete zgled s tem, da ste sami pri sebi na jasnem, kaj so prioritete in kaj zahteva vašo pozornost ter ste korektni do delovnih nalog, da so te pravočasno opravljene, saj na nivoju ekipe vi odgovarjate zanje.

2. Naredite pregled svojega življenja

Kje manipulirate, kompenzirate ali kalkulirate? To so vsi tisti trenutki, ko sami sebi lažete, se izgovarjate ali iščete bližnjice. Vadite prisotnost v trenutku in spremljajte potek svojega miselnega toka. Marsikdaj se namreč ljudje znajdemo na avtopilotu in počnemo stvari iz navade, ne da bi bili zavestno prisotni pri tem početju. To pa pripelje do tega, da naši stari miselni vzorci vodijo naše delovanje, namesto da bi ga vodili mi z zavestno izbiro v tem trenutku. Velikokrat se zgodi, da imamo sami tiste slabe lastnosti, ki jih vidimo v drugih in jim jih očitamo ter želimo spremembe. To pa ima dolgoročno zelo slabe posledice za odnos in za delovanje ekipe.

Vsaka taka navada, kot je manipuliranje ali kalkuliranje, se namreč z vodje prenese na celotno ekipo in slej kot prej sodelavci začnejo razmišljati o tem, kako delati le toliko, da se nihče ne bo pritoževal in kako poiskati manevrski prostor med obveznostmi. Vodja ima tukaj dvojno vlogo: 1) naj bo zgled v svojih dejanjih in svojih besedah; 2) naj bo pozoren na dogajanje in sodelavce pohvali, hkrati pa tudi izpostavi, kadar se sodelavci ne držijo skupnih dogovorov in to z njimi skomunicira, ter kje vidi prostor za izboljšave.

3. Skrbite za dobre odnose

Poleg delovnega procesa je vodja vzor tudi tako za medosebne odnose v ekipi, kot odnose sodelavcev do drugih ljudi. Zato imejte v mislih, da poosebljate profesionalni bonton, po katerem se ravna celotna vaša ekipa med sabo in do zunanjih sodelavcev ali gostov. Poleg tega pa svojo ekipo za dobro opravljeno delo tudi ustrezno nagradite. Nagrade so namreč stimulacija; tako v obliki profita kot v obliki zabave. Lahko predstavite sklop mesečnih ali tedenskih nalog ter dodate, da bo najbolj uspešen sodelavec v ekipi za svoj rezultat še dodatno finančno nagrajen. Ali pa da bo ob uspešno opravljeni nalogi celotna ekipa šla na zabavno izkustveno druženje, kot je recimo piknik, skok s padalom, bowling ali kar koli podobnega. Pri večjih ekipah je možno narediti tako, da nagrado prejme določen del ekipe, ki se najbolj izkaže, vi pa določite kriterije za udeležbo. Ko organizirate izkustveno nagrado, je bistveno, da se skupaj z ekipo zabavate in se imate super. Na ta način se bodo sodelavci počutili povezani z vami in med sabo, kar dvigne splošno produktivnost ekipe in jo dolgoročno ohranja v boljšem stanju in večji uspešnosti.

Je čas, da nadgradite svoje veščine vodenja?

Si želite nadgraditi svoje veščine vodenja in biti še boljši vzor svoji ekipi? Vabljeni na 4-dnevni trening za trenerje akademije TopŠtudent v Lendavi od 19. do 22.9., kjer se boste naučili vse to in še več. Število mest je omejeno, zato s prijavo pohitite.

Kako izgleda trening

Mnenja udeležencev

Back to Blog